Primena Pešterskog treseta

Pešterski treset je vrlo lakog mehaničkog sastava, proziran je i ima homogenizovanu organsku strukturu granulacije od 1-10mm. U zavisnosti od dubine sa koje je eksploatisan ima boju od svetlobran preko tamnobraon do crne. Pešterski treset je bez nekog karakterističnog mirisa. Sadržaj vlage se kreće oko 41% a varira u zavisnosti od dubine i stadijuma eksploatacije. Suv treset u svojih 100 grama može da apsorbuje i do 500 ml vode u zavisnosti od stepena mineralizacije-što je stepen mineralizacije manji to je veća njegova apsorpciona moć.

Po svom hemijskom sastavu Pešterski treset je slabomineralizovani treset koji sadrži 89% organske materije, 2.41% ukupnog azota, 0.18% ukupnog kalijuma, 0.18% ukupnog fosfora i 8.23% ostalih mikro i makro elemenata.

Pešterski treset ima idealnu Ph vrednost i ona iznosi 4.9. Zbog ove karakteristike ovaj treset je nezamenljiv u biljnoj proizvodnji.

Pešterski treset kao organski oplemenjivač zemljišta ima vrlo široku primenu. Koristi se za:

 1. NOVO! – UNIVERZALNI ORGANSKI SUPSTRAT.
  Namenjen za proizvodnju rasada i sadnog materijala, za sadnju voćaka, za humizaciju malinajaka i ostalog jagodičastog voća (kupina, jagoda, ribizla), za gajenje raznih hortikulturnih biljaka u sudovima. Za gajenje povrća u plastenicima gde može poslužiti kao osnovni supstrat kao i za gajenje povrća na otvorenom prostoru. Može se primeniti kod svih tipova zemljišta na kojim se gaje biljke koje zahtevaju veći sadržaj organske materije u zoni korenovog sistema.



 2. PROIZVODNJU JAGODIČASTOG VOĆA (MALINA, KUPINA, JAGODA, BOROVNICA, ARONIJA)



 3. PROIZVODNJU PEČURAKA-"ŠAMPINJONA" PRVENSTVENO KAO POKRIVKA



 4. PROIZVODNJU RASADA I SADNOG MATERIJALA U CVEĆARSTVU



 5. PROIZVODNJU SADNICA LISTOPADNOG DRVEĆA I ČETINARA



 6. POVRTARSKU PROIZVODNJU ZA UZGAJANJE: PAPRIKE, PARADAJZA, KRASTAVCA, ZELENE SALATE, LUBENICE, DINJE I DRUGOG POVRĆA



 7. PROIZVODNJU SADNOG MATERIJALA-SADNICA U VOĆARSTVU I VINOGRADARSTVU



 8. ZASNIVANJE VISOKO KVALITETNIH TRAVNJAKA-ZELENIH POVRŠINA: FUDBALSKI TERENI, GOLF TERENI, PARKOVI, DVORIŠTA I DR.



  PEŠTERSKIM TRESETOM SMO UREDILI SLEDEĆE FUDBALSKE TERENE: KUĆA FUDBALA U STAROJ PAZOVI, FK PARTIZAN BEOGRAD, FK JAVOR IVANJICA, FK NOVI PAZAR, FK BORAC ČAČAK, FK METALAC GORNJI MILANOVAC.



 9. PRIRODNI OPLEMENJIVAČI ZA SADNJU KOŠTUNJAVOG VOĆA (ORAHA, LEŠNIKA...)